+31 (0)6 18 22 00 88 | LOGIN

Vermogensmeterdata-analyse Hel van Voerendaal

03-02-2016 | Blog, Training

In deze blog zal ik dieper ingaan op vermogensmeterdata uit de Hel van Voerendaal, een klassieker uit de Topcompetitie. De gegevens zijn afkomstig van Harry Sweering, een van de renners van het Baby-Dump Cycling Team, een profteam uitkomend op continentaal niveau.

De Hel van Voerendaal is een van de zwaarste nationale klassiekers uit de Topcompetitie. De Hel bestaat uit 15 lastige omlopen van 11 kilometer rond Voerendaal, waarbij elke ronde de Bergseweg en de Vrakelberg beklommen moeten worden. In deze koers levert Harry een topprestatie. Allereerst is zijn gemiddelde vermogen van 333 Watt over 4 uur en 28 minuten heel hoog. Ter vergelijking, later in 2015 rijdt de renner Arnhem-Veenendaal Classic, een UCI1.1-wedstrijd waaraan ook enkele World Tour-ploegen meedoen. Hier haalt hij ‘maar’ een gemiddeld vermogen van 249 Watt over 4 uur en 44 minuten. Echt indrukwekkend is het genormaliseerde vermogen wat Harry behaalt. Bij het genormaliseerde vermogen wordt rekening gehouden met tempowisselingen. In de Hel behaalt Harry een genormaliseerd vermogen van 374 Watt. De vele klimmetjes en het koersverloop zijn hiervan de oorzaak.

Wat verder opvalt, is de hoge aanvangssnelheid in de eerste 2 ronden van de koers. In de eerste ronde behaalt Harry een gemiddeld vermogen van 374 Watt en een genormaliseerd vermogen van 417 Watt. Pas nadat zich een eerste kopgroep heeft gevormd valt het tempo iets terug. De definitieve kopgroep van 20 renners wordt gevormd na 2 uur koers. Naast Harry is de kopman van het team in de kopgroep aanwezig. Hierdoor heeft Harry een dienende rol en verzet hij veel werk in het derde uur van de koers. In het laatste deel van de koers rijden 6 man weg uit de groep van 20. De kopman van Baby-Dump wint de wedstrijd en Harry finisht als twaalfde. Dat de koers enorm zwaar was blijkt ook uit de definitieve uitslag: van de 160 gestarte renners halen 28 renners de finish.

Producten
Topsportbegeleiding

Voor topatleten die wedstrijden willen winnen.

Producten
Inspanningstest

We kijken naar de motor en wat onder de motorkap zit.

Producten
Voedingsadvies

De juiste voeding is essentieel om maximaal te presteren.